Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi' olan ve toplamda 500 bin konutun yer alacağı TOKİ İlk Evim projesi için milyonlarca kişi başvuru yaptı. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından hayata geçirilecek olan konutlar için kuralar ise henüz çekilmedi.

Muhalefet temsilcileri geçmiş projelerin tamamlanmadığını dile getirerek, eleştirilerini kayda geçerken CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.

TOKİ’NİN İNŞAATI DEVAM EDEN KONUT SAYISI KAÇ?

Gazete Duvar'dan Sekan Alan'ın haberine göre, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, toplamda 500 bin konutluk yeni projenin ilan edildiği günlerde verdiği önergesinde, 16 Eylül 2022 tarihi itibariyle Toplu Konut İdaresi Başkanlığının son 20 senede kaç konut projesi tamamladığını, bu senelerde konut alan kişilerin sayısını, konut hakkı kazanıp taksitlerini bitiremeyen kişi sayısını ve konut hakkı kazanıp taksitlerini bitiremediği için konut hakkı elinden alınan kişi sayılarını sordu.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun önergesine cevap veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Toplu Konut İdaresi Başkanlığının 2002 ile 2022 yılları arasında, yani 20 yılda toplam 1 milyon 170 bin konut rakamına ulaşıldığını, 127 bin konutun inşaatının devam ettiğini belirtti. Bakan Murat Kurum yanıtında bu konutların geçici/kesin kabul aşamasını takiben ivedilikle hak sahiplerine teslim edildiğini belirterek, bu konutlardan faydalanan vatandaş sayısının yaklaşık 5 milyon olduğunu söyledi.

TOKİ’YE 250 BİNE YAKIN KİŞİ BORCUNU ÖDEMEYİ SÜRDÜRÜYOR

Bakan Murat Kurum’un cevapları arasında, Toplu Konut İdaresi Başkanlığından hak sahibi olup geri ödemeleri devam eden kişi sayısı da yer aldı. Buna göre Toplu Konut İdaresi Başkanlığından konut hakkı kazanan 222 bin 40 kişinin geri ödeme süreci sürüyor. 

Diğer bir yandan Bakan Murat Kurum, borcunu ödeyemediği için tahliye edilen, fesih/iade, ölüm/redd-i miras vb. nedenlerden dolayı sözleşmesi feshedilen kişi sayısını da açıkladı. Buna göre Toplu Konut İdaresi Başkanlığı toplam konut hakkı kazanan 2 bin 215 kişinin sözleşmelerini feshetti.