Türkiye’de çok kapsamlı bir sosyal yardım politikası uygulanıyor. Bu kapsamda vatandaşlara devlet desteği verilmesine dair sosyal yardım programlarını Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yönetiyor. Bu şekilde yaklaşık 50 farklı sosyal yardım programı kapsamında her ay milyonlarca vatandaşa değişik miktarlarda sosyal yardım ödemesi yapılıyor. Bu sosyal yardımları alabilmek için ise her programa özgü bazı kurallar uygulanıyor.

HASTALARA DEVLET NAKİT DESTEK VERİYOR

Hasta vatandaşların yaşadıkları maddi kayıplar devlet tarafından telafi ediliyor. Özellikle bazı kronik hastalıklar için devlet yardım elini vatandaşlara uzatıyor. Bu kapsamda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bir sosyal yardım programı uyguluyor. Kronik Hastalık Yardımı olan bu sosyal yardım programı ile vatandaşlara her nakit desteği veriliyor. Ancak bu sosyal yardımdan tüm kronik hastalığı olan vatandaşlar yararlanamıyor.

KRONİK HASTALIK YARDIMI KİMLERE VERİLİYOR?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bir açıklama yaparak Kronik Hastalık Yardımı imkanından kimlerin faydalanabileceğini duyurdu. Buna göre Tüberküloz ve SSPE hastalıkları olan vatandaşlara bu imkan sağlanıyor. Bu hastalıklar nedeniyle psikososyal ve mali kayıp yaşayan vatandaşlar başvuruda bulunarak sosyal yardım ödemelerini alabiliyorlar. Bu hastalıklar kronik olduğu için sosyal yardımlar da düzenli sosyal yardım olarak her ay veriliyor.

BAŞVURU NASIL YAPILIR?

Aile Bakanlığı’ndan Kronik Hastalık Yardımı alınabilmesi için başvuru yapılması gerekiyor. Bu başvuru işlemi ya hastaların kendileri tarafından yapılıyor ya da hastalara bakmakla yükümlü kişiler tarafından yapılabiliyor. İllerde ve ilçelere bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılan başvurular Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları Mütevelli Heyeti tarafından değerlendiriliyor. Başvuruları onaylanan vatandaşların sağlık bilgileri Halk Sağlığı Yönetim Sistemi’nden alınıyor ve ödemeler ona göre yapılıyor.

AYLIK NE KADAR ÖDEME YAPILIYOR?

Aile Bakanlığı’nın Kronik Hastalık Yardımı sosyal yardımlar içerisinde en yüksek miktarlı yardım programları arasında yer alıyor. Bu kapsamda vatandaşlara aylık 3.336 TL sosyal yardım ödemesi yapılıyor. Bu ödemeler aylık olarak yapılıyor ve vatandaşlara yılda 12 defa para veriliyor. Ocak 2023 tarihinde memur maaş zamlarına göre bu sosyal yardımın tutarına da zam yapılacak ve bu tutarın 5.000 TL’nin üzerine çıkması mümkün olacak.