Türkiye’de sosyal yardımlar son yıllarda çok büyük gelişme kaydetti. Başta ihtiyaç sahipleri olmak üzere tabana yayılan bir sosyal yardım ağı kuruldu. Aylık veya tek seferlik olmak üzere milyonlarca vatandaş devletten para yardımı alabiliyor. Bu sosyal yardımlarla vatandaşların bütçeleri destekleniyor. Ancak her sosyal yardım için vatandaşlardan ayrı ayrı şartları karşılamaları isteniyor.

AİLE BAKANLIĞI YÖNETİMİNDE DEVLET DESTEKLERİ

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın en önemli faaliyetlerinden birisi de sosyal yardım programlarını yönetmek oluyor. Vatandaşların ihtiyaçlarına göre çeşitlendirilen sosyal yardımlar kriterli karşılayan vatandaşlara ödeniyor. Bu kriterlere göre yapılan başvurular yine Aile Bakanlığı tarafından değerlendirilerek nihayetlendiriliyor. Ödeme alma hakkı kazanan vatandaşlara ise ödemeleri belirlenen yöntemlerle yapılıyor.

AİLELER, KADINLARA, ÇOCUKLARA SOSYAL YARDIMLAR

Aile Bakanlığı’nın sosyal yardım programları içerisinde sadece ailelere, kadınlara ve çocuklara verilen nakit destekler olduğu gibi diğer toplum katmanlarına da her ay binlerce lira ödeniyor. Sosyal yardımlar başvuru esasına göre dağıtılıyor. Bu imkanlardan yararlanmak isteyenlerin illerde ve ilçelerde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvuru yapmaları gerekiyor. Aynı zamanda çoğu sosyal yardımın da başvuru işlemleri e-devlet üzerinden yapılabiliyor.

YAŞLILARA DEVLET ELİ UZANIYOR!

Yaşlı vatandaşların hayatlarının son dönemlerinde iyi bir vakit geçirmelerinin temin edilmesi yine devlet tarafından destekleniyor. Bu kapsamda 65 yaş üzerinde olan vatandaşlara sosyal yardım ödemeleri yapılıyor. Bu sosyal yardım ödemesi halk arasında genellikle yaşlı aylığı olarak bilinmektedir. Uzun yıllardır verilen bu sosyal yardımda son yıllarda bazı değişiklikler yapıldı.

65 yaş üstü vatandaşların bu sosyal yardımı alabilmeleri için gelir şartını yerine getiriyor olmaları gerekiyor. Bunda da vatandaşlara bazı kolaylıklar sağlanıyor. Gelir şartı değerlendirilirken 65 yaş üstü vatandaşların sadece kendisinin ve varsa eşinin geliri dikkate alınıyor. Eğer kişi başı düşen aylık gelir net asgari ücretin üçte biri olan 1.833 TL’nin üzerinde değilse ve başvuru yapan vatandaşın sosyal güvencesi yoksa yaşlı aylığı veriliyor.

1.536 TL ÖDEME YAPILIYOR!

Yaşlı aylığı kapsamında vatandaşlara güncel tutarlara göre her ay 1.536 tL ödeme yapılıyor. Bu ödemeler PTT şubelerinden alınabildiği gibi bazı hallerde vatandaşların evlerine kadar iletilebiliyor. Yaşlı aylıklarına Ocak 2023’te memur maaş zamları oranınca zam uygulanacağı bildirild