Aslen Şanlıurfalı olan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, 24 Eylül’de gerçekleşen Harran Üniversitesi Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği yazılı sınavına şaibe karıştığı ve hatalı soru olduğu iddialarını Türkiye Büyük Millet Meclisi ( TBMM) gündemine taşıdı.

Tanal, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi sundu. Tanal, hazırladığı önerge metninde, sınav sorularının kapalı ve mühürlü bir şekilde olması gerekirken, çuvalda mühürsüz bir şekilde getirildiğinin öne sürüldüğünü aktardı.

Tanal, önerge metninin devamında, “Ayrıca Harran Üniversitesi Personel Daire Başkanlığı bünyesindeki personellerin girdiği sınavda, sınav gözetmenlerinin Personel Daire Başkanlığı çalışanlarından seçildiği ileri sürülmekte, bu durumun da akıllarda soru işareti oluşturduğu değerlendirilmesi yapılmaktadır. Diğer yandan söz konusu yazılı sınavda çıkan 8, 25, 26, 34 ve 35 numaralı soruların hatalı olduğu iddia edilmektedir” ifadelerine yer verdi.

Mahmut Tanal, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a şu soruları yöneltti:

"- Şanlıurfa’da 24 Eylül 2022 tarihinde gerçekleşen Harran Üniversitesi Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği yazılı sınavına şaibe karıştığı ve hatalı soru olduğu iddiaları doğru mudur? Şayet doğru ise soruşturma başlatılmış mıdır?

- İlgili sınavdaki şaibe ve hatalı soru iddialarına ilişkin Harran Üniversitesi Rektörlüğü’ne, YÖK Başkanlığı’na, CİMER’e yapılan herhangi bir şikâyet var mıdır? Şayet var ise söz konusu şikâyetlerle ilgili ne tür bir işlem tesis edilmiştir?

- Sınav sorularına yönelik bir inceleme yapılacak mıdır? Şayet yapılacak ise inceleme neticesinde hatalı olduğu tespit edilen sorular iptal edilecek midir?

- Sınav sorularının kapalı ve mühürlü bir şekilde olması gerekirken, çuvalda mühürsüz bir şekilde getirildiği, Harran Üniversitesi Personel Daire Başkanlığı bünyesindeki personellerin girdiği sınavda, sınav gözetmenlerinin Personel Daire Başkanlığı çalışanlarından seçildiği iddialarıyla ilgili soruşturma başlatılacak mıdır? Bütün şaibelerin tamamen ortadan kalkması ve akılardaki soru işaretlerinin silinmesi amacıyla 24 Eylül 2022 tarihindeki Harran Üniversitesi Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği yazılı sınavının iptali sağlanacak mıdır? Şayet sağlanacaksa gerekli tedbirler alınarak sınavın tekrarlanması yönünde adım atılacak mıdır?".