Temmuz ayında tüm Türkiye için asgari ücrete ara zam yapılmıştı. Asgari ücret net 5.500 TL oldu. Ancak her geçen gün artan enflasyon karşısında vatandaşların maaşları erimeye başladı. Durum böyle olunca gözler 2023 asgari ücrete çoktan çevrildi. Fakat bugün kritik bir açıklama geldi. Maaşı 7 bin 300 TL’den az olan herkesi ilgilendiriyor.

Birleşik Metal-İş Araştırma Merkezi tarafından önemli bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklamaya göre açlık sınırının 7 bin 300 TL olduğu belirtildi. Yapılan bu hesaplamaya göre asgari ücretli bir aile sadece gıda masraflarını bile karşılamakta güçlük çekiyor.

SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE BESLENMENİN MALİYETİ 7 BİN 300 TL

BİSAM tarafından açıklanan Eylül 2022 Açlık ve Yoksulluk Sınırı Dönem Raporu yayımlandı. Hazırlanan ve yayımlanan rapora göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli bir şekilde beslenebilmesi için aylık yapılması gereken harcama tutarının 7 bin 300 TL olduğu açıklandı.

MASRAF YAPILAN ÜRÜN GRUPLARI

Rapordan öne çıkan bazı veri ve istatistikler şöyle:

Günlük harcamalarda Eylül 2022’de en yüksek maliyet grubu süt ve süt ürünleri oldu. Günlük 80.52 liralık harcama tutarı hesaplandı.

Et, tavuk ve balık grubu için yapılması gereken minimum harcama tutarı ise 40.71 lira.

Sebze ve meyve için yapılması gereken günlük harcama tutarı ise 45.70 liraya ulaştı.

Ekmek için yapılması gereken harcama tutarı günlük 23.41 liradır.

Katı yağ ve sıvı yağ ise 16.07 liralık masraf yapılması gereken ürün gruplarıdır.

Yumurta için 6.17, şeker, bal, reçel ve pekmez için ise 8,02 lira harcama yapılması gerekmektedir.

BİSAM araştırmasında ekmek fiyatlarında referans değer İstanbul Halk Ekmek, sebze ve meyvede zincir marketlerin internet fiyatları baz alındı.

AÇLIK SINIRI NEDİR?

Açlık sınırı, 4 kişilik ailenin sağlıklı beslenmek için yapması gereken minimum aylık gıda harcaması anlamına geliyor.