Toplu Konut Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi, CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç imzasıyla Meclis'e sunuldu. 

Toplu Konut Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi ile 14 Eylül - 31 Ekim tarihleri arasında başvuru alınan sosyal konut projelerinin tesliminde peşinat istenmemesi, bedelin 360 aya kadar taksitlendirilmesi, başlangıçta açıklanan konut bedeline ek olarak hiçbir isim altında ek ödeme istenmemesi, taksit ödemelerinin konut tesliminden itibaren dördüncü ayda başlanması ve projenin yüklenici firmalarına hazine garantisi verilmesi amaçlanıyor. 

İşte CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç imzasıyla sunulan Toplu Konut Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile ilgili tüm merak edilen detaylar...

Toplu Konut Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin gerekçesinde, TOKİ ile konut sorununun çözülmesinin amaçlandığı vurgulandı. 

Aynı zamanda kurumun öncelikli hedefinin ilk kurulduğu günden bu yana alt gelir grubu ile orta gelir grubundaki ev sahibi olmayan vatandaşların, konut sahibi olmasını kolaylaştırmak olduğunun altı çizildi. 

Gerekçede, TOKİ’nin AK Parti iktidarında kar amaçlı projelere yöneldiği, dar ve orta gelirlilere yönelik konut üretiminin azaldığı ileri sürüldü. 

Bu kapsamda, azalan alım gücü ve özellikle büyük şehirlerde yükselen kira fiyatları sebebiyle dar ve orta gelirli vatandaşların konut sahibi olma hayali bile kuramadığı ifade edildi. 

TOKİ 2022 sosyal konut projesine yapılan başvuru sayısı dikkate alındığında, konut sahibi olmamış ve olmak isteyen birçok vatandaşın olduğuna dikkat çekilen gerekçede, "İhtiyaç sahipleri için planlanan sosyal konutlardan peşinat alınması, taksitlerine altı ayda bir zam yapılması, evlerin hazır olduğu döneme kadar bu kişilerin hem kira ödeyecek hem de TOKİ'ye taksit ödeyecek olması, projelerin ruhuna aykırıdır" ifadeleri kullanıldı. 

TOKİ 2022 sosyal konut projesi kapsamında, ihtiyaç sahipleri için planlanan sosyal konutlardan peşinat alınacağı, taksitlere 6 ayda bir zam geleceği, vatandaşların konutlar hazır olana kadar kira ödeyecekleri belirtilirken Toplu Konut Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile bunların çözümünün hedeflendiği aktarıldı.