O zaman mutfağa geçelim ve iftar hazırlıklarına başlayalım. Şimdiden herkese afiyet olsun…

YAHUDİ KÖFTESİ

Malzemeler:

250 gr kuzu kıyma, 1adet orta boy soğan, 1 tatlı kaşığı salça, pul biber, kimyon, karabiber, tuz, maydanoz.

Köfte harcı:

2 su bardağı çiriş (buğdaydan yapılan bir çeşit bulgur), 1 su bardağı ince bulgur, tuz, karabiber

Haşlaması için:

4 su bardağı su, 1 yemek kaşığı salça, 1 yemek kaşığı tereyağı

Yapılışı:

Çiriş ve bulguru su ile ıslatıyoruz. Yarım saat dinlendikten sonra tuz ve karabiberi de ekleyip yoğuruyoruz, çok sert ve kuru olmamasına özen gösterin.

İç malzemesinin yapılışı

Kıymaya ince doğranmış soğan, tuz, salça, kimyon ve karabiberi en son maydanozu da ekleyip güzelce karıştırılıp hafif yoğuralım.

Hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp avuç içimizde yuvarlayıp içli köfte açar gibi açalım hazırladığımız kıymalı harçtan içini doldurup üçgen şekli verip kapatalım.

Tencereye tereyağını koyup erittikten sonra salçayı ekleyip kavuralım. Son olarak su ve tuzu ekleyip kaynamaya bırakalım. Su kaynadıktan sonra köfteleri ekleyip kısık ateşte 20 dakika kaynatalım. Kendi suyuyla servis yapın, afiyet olsun.

GALETA UNLU PATATESLİ BÖREK

Malzemeler:

4 adet yufka, 3 adet haşlanmış patates, 1 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir, 1 su bardağı galeta unu, yarım demet maydanoz, tuz, karabiber, kekik, pulbiber

Sıvı harç:

2 yumurta, 1 su bardağı süt, 1 su bardağı sıvı yağ

Yapılışı:

Önce haşlanmış patatesleri rendeleyin içine baharatları beyaz peynir ve maydanozu ince ince doğrayıp karıştıralım. Sıvı harcımızı hazırlamak için yumurta, süt ekleyerek güzelce karıştıralım. Yufkalardan birini tezgaha serip sıvı harcı sürüp ikiye katlayın. Ortadan ikiye böldüklerimizi tekrar ikiye bölün. Patatesli harçtan tepeleme bir kaşık bırakıp kenarlarını katlayıp rulo yapın tekrar sıvı harca batırıp her tarafını kaplayacak şekilde galeta ununa bulayıp fırın tepsisine dizin. 200 derecede yaklaşık otuz dakika kadar pişirip, servis edin.

FISTIKLI ŞİLLEKİ TATLISI (ŞILLIK TATLISI)

Malzemeler:

1 yumurta, 1 su bardağı un, 1 su bardağı su, 1 su bardağı süt, bir çimdik tuz.

Şerbet için:

2 su bardağı toz şeker, 3 su bardağı su, aralarda kullanmak için 1 su bardağı doğrayıcıdan çekilmiş fıstık içi, 100 gr kaymak, 200 gr tereyağı, yarım çay bardağı pekmez

Yapılışı:

Şerbeti kaynatıp içine tereyağı ve pekmezi ekleyin. Yumurta, süt, su, tuz ve unu derin kapta karıştırın yapışmaz tavaya 1 kepçe döküp iki tarafında güzelce pişirin, her kata fıstık serpip dördüncü kata kaymakta ekleyin. Diğer dört katıda ekleyip üzerine sıcak şerbeti döküp üzerine fıstık serpip sıcak sıcak servis yapın.

Afiyet olsun.

MÜRŞİDE'NİNMESAJI