Şanlıurfalı doktordan maymun çiçeği salgını ile ilgili açıklamalar Şanlıurfalı doktordan maymun çiçeği salgını ile ilgili açıklamalar

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, maymun çiçeği virüsünün (Mpox) uluslararası düzeyde yayılma potansiyeli nedeniyle DSÖ tarafından gerçekleştirilen Acil Durum Komitesi toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu.

10 yıldan uzun süredir Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde virüse ilişkin vakaların bildirildiğini belirten Ghebreyesus, vaka sayılarında her sene istikrarlı bir artışın gözlemlendiğini kaydetti.

Ghebreyesus, "Vaka sayısı geçen sene önemli ölçüde arttı. Şu ana kadar bu sene bildirilen vaka sayısı 14 bini aştı. Hastalık nedeniyle 524 ölüm yaşandı. Bu rakam geçen senenin toplamını çoktan geçti.” ifadelerini kullandı.

Acil Durum Komitesi’nin Uluslararası Sağlık Tüzüğü kapsamında topladığını hatırlatan Ghebreyesus, “Bana durumun uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğu tavsiye görüşü bildirildi. Bu tavsiyeyi kabul ettim.” diye konuştu.

Ghebreyesus, komitenin tavsiyesinin, Afrika Birliği'nin dün Afrika ülkelerinde hızla yayılan maymun çiçeği virüsüne karşı kıta çapında halk sağlığı için acil durum ilan etmesiyle uyumlu olduğunu da kaydetti.

HEM HAYVANLARDAN HEM İNSANLARDAN BULAŞIYOR

Maymun çiçeği virüsü sincaplar ve fareler gibi kemirgen hayvanlardan ya da enfekte olmuş insanlardan bulaşıyor.

Virüsün sebebiyet verdiği vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temasta bulunmak en önemli bulaş sebepleri arasında bulunuyor.

Virüsü kaptıktan sonraki ilk belirtiler 5 ila 21 gün içerisinde ortaya çıkabiliyor.

Genel olarak virüs; yüksek ateş, yorgunluk, üşüme, titreme, baş, kas ve sırt ağrısı, lenf bezlerinde şişlik ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklara sebebiyet veriyor.

Özel bir tedavi yöntemi bulunmayan hastalığın tedavisi için antiviral ilaçlar kullanılıyor.

Vakaların büyük bir bölümü hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç haftalık sürede sağlığına kavuşuyor.

Kaynak: AA