Çay içinler dikkat: Artık içmeden önce tekrar düşünün! Ölümcül tehlikesi olduğu ortaya çıktı

Türk toplumunun vazgeçilmez içeceği olarak bilinen çay sadece kış aylarında değil, yaz aylarında da sıkça tüketiliyor.

Türk toplumunun vazgeçilmez içeceği olarak bilinen çay sadece kış aylarında değil, yaz aylarında da sıkça tüketiliyor. Ancak uzmanlar çayın faydalarının yanı sıra tehlikeli zararları olduğunun da altını çiziyor. Çay içmenin yeni tehlikesi ortaya çıktı. İşte detaylar..

Çay bazı bölgelerde sudan bile daha fazla tüketiliyor. Çay tiryakileri gün içerisinde sabah akşam fark etmeden sürekli olarak çay içebiliyor. Yapılan araştırmalar çay tüketiminin kalp ve bağırsak sağlığına iyi geldiğini ortaya koyuyor. Ancak bunun dışında kanser riskini de ortaya çıkartıyor.

ÇAY VE KANSER ARASINDAKİ SIKI İLİŞKİ BULUNDU

Konuya ilişkin yapılan araştırma sonucunda çayın kanser riskini artırdığı ortaya çıktı. Çin Ulusal Doğa Bilimleri Vakfı ve Ulusal Temel Araştırma ve Geliştirme Programı araştırmacıları, daha önce kanser tanısı alanları ya da çay içmeyi, alkol alımını veya sigara içmeyi azaltanları hariç tutup bir çalışma yaptılar. Bu çalışma ile yüksek sıcaklıktaki çayın içilmesinin yemek borusu kanseri riskini ne kadar artırdığını belirlemek için 30-79 yaşları arasındaki 456.155 katılımcıyı 9.2 yıl boyunca takip ettiler. Sonuçta aşırı alkol tüketimi, sigara kullanımı ve sıcak çay içme ile özofagus kanseri arasında sıkı bir ilişki buldular.

AŞIRI SICAK ÇAY TEHLİKELİ

Çalışmanın en dikkat çekici sonucu; yüksek sıcaklıkta çay içen, tütün kullanan ve düzenli alkol alanlarda, bu 3 alışkanlığı olmayan kişilere kıyasla 5 kat daha fazla özofagus kanseri riski olmasıdır. Ancak, alkol ve sigara kullanmayıp da aşırı sıcak çay içen kişiler ile özofagus kanseri doğrudan ilişkilendirilmemiştir. Bu bulgular alkol ve tütünü fazla kullanan kişilerde sıcak çay içmemenin faydalı olabileceğini düşündürüyor.

YEMEK BORUSU KANSERİ BELİRTİLERİ NELER?

İstemsiz ve ciddi kilo kaybı,

Hazımsızlık,

Göğüs bölgesinde veya karında yanma, ağza acı su gelmesi,

Yutma güçlüğü, yutulan gıdaların boğaza takılması sebebiyle boğulma,

Bulantı ve kusma,

Tüketilen gıdaların yemek borusundan ağza geri yükselmesi,

Göğüs ağrısı,

Uzun süre devam eden kuru öksürük,

Sıklıkla yaşanan hıçkırık.